ATG-odds

Trav- och galoppsport är en av flera grenar som man brukar dela upp hästsporten i. Den är dessutom starkt förknippad med spelande och odds, inte minst här i Sverige. Det har lett till att man bildade ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp för att administrera detta spelande. ATG grundades 1974. De omsätter idag cirka 13 miljarder om året, tack vare svenskens intresse för att spela på hästar. Den så kallade totalisatorn uppfanns i Frankrike för flera hundra år sedan. Den förbjöds under en period i början på 1900-talet i Sverige, då travspel betraktades som syndigt och ogudaktigt, samt att det rörde sig om djurplågeri. 1923 hävdes dock förbudet av totalisatorn och den har sedan dess använts i samband med travsport i Sverige och hjälpt fenomenet att växa kontinuerligt.

Populära spel

Den allra mest populära spelformen hos ATG är V-75. Det körs nästan alltid på lördagar och består av 7 lopp under en eftermiddag. Utdelning ges vanligtvis på 5-7 rätt, vilket gett upphov till namnet. Anledningen till populariteten är naturligtvis att det körs på helgen, samt att det är så många lopp på kort tid. Det blir oftast en riktig folkfest, med sällskap och spel. Populariteten leder till högre omsättning, vilket kan expandera spelformen än mer. Andra populära spelformer under veckorna där ett större antal lopp ingår är V-64 och V-86. I dessa ingår den dagliga tävlingen Dagens Dubbel. Där ska du tippa två travlopp, som väljs ut från någon av de större tävlingarna. Sedan finns dessutom en mängd andra spelformer som körs på svensk mark, vilket skapar massvis med valmöjligheter för den trav- och spelintresserade svensken under året. De olika spelformerna gör att det finns spelalternativ både för storspelarna och för hobbyspelarna.

Hur oddsen fungerar

ATG använder sig av så kallad rörlig, eller flytande oddssättning. Det innebär att de sätter de olika oddsen efter hur mycket som spelats och omsatts på varje specifikt spel. De som vinner får sedan dela på en viss procentsats av den potten. Bolag som Betsson och Ladbrokes använder sig av fasta odds, men inte ATG. För att ta ett exempel där två vinnare i två olika lopp har vinstoddsen 5,5 och 19,0, då multiplicerar man dessa två odds och får därmed fram ett vinstodds. I det här fallet blir det 104,5. Genom att multiplicera detta vinstodds med din insats får du fram hur mycket du vunnit. Under en V-75 tävling blir det alltså 7 lopp som kombineras ihop. Får du alla rätt där kan du därför räkna med en rejäl vinst. Där är också omsättningen högre, vilket gör att ATG har råd att sätta högre odds och dela ut högre vinster. Oddsen är baserade på sannolikheten att en häst ska vinna ett specifikt lopp. Lyckas du pricka in eller flera skrällar blir utdelningen desto bättre.