Bäst odds

Högt odds eller bästa odds

Människor har spelat spel och slagit vad sedan urminnes tider. De har roats kungligt av turen eller grinat illa av oturen. Vad är då oddsen att vinna respektive förlora? Inom hasardspel kan man fastslå genom vissa matematiska beräkningar att oddsen är si eller så på grundval av de regler som stipuleras. Beträffande vadslagning i till exempel en fotbollsmatch ställer man oddsen efter förväntat resultat. I vanliga vadslagningar man mot man eller kvinna mot kvinna – eller mixat, brukar man om det gäller pengar ange ett bestämt belopp som den förlorande parten ska utge till den andre. I ett sådant fall är oddsen lika, men lika spännande för den skull. Om förutsättningarna är något snedvridna kan en oddssättning vara på plats. Detta belyses bäst med exempel från spelbolag som sätter odds på matcher och tävlingar. Ett troligt resultat får ett lågt odds och det omvända ett högt. Exempelvis hos Betsson ger Malmö FF ett odds på 2,55 som slutvinnare av Allsvenskan 2016. Nykomlingen Jönköpings Södra ger 750 gånger pengarna. Står man i begrepp att spela på en sådan satsning är det klokt att kolla upp olika spelsajter för bästa oddset. Vill man spela på Jönköpings Södra verkar Betsson vara ett gott val, hos Unibet ger de 201 gånger pengarna och oddset hos Svenska Spel är 500.

Jämför och kontrollera

Ser vi till de sistnämnda Svenska Spel så har de sedan internets tillkomst fått hård konkurrens från en rad bettingsajter. Vad gäller sportsbook är det numera kutym att kontrollera och jämföra odds hos en rad sajter. Tänker man sätta in en stöt med förväntad utdelning vill man få så mycket som möjligt. Bästa spelsajterna ger bästa oddsen, så är det. Den stora skillnaden mellan Svenska Spel och andra är det rörliga oddset. Den som spelar på ett matchresultat får snällt ta den andel i vinst som spelet på den matchen genererar. Är det fler vinnare får de dela på summan, Svenska Spel behåller sin beskärda procentandel i vilket fall som helst. Så opererar inte sajter som Betsson, Unibet och Expekt exempelvis.

Spela på Hillary Clinton

Beträffande spel online har den andelen av spelande ökat väsentligt bland svenskar. Köerna inne i de fysiska spelbutikerna minskar och det gäller även spel på hästar, tips och lotto. På nätet kan man även spela på objekt som pågår. Det kallas live betting och gör det mer exklusivt och bekvämt att spela hemifrån, eller ute någonstans via mobiltelefonen. Sajter med odds i så kallad sportsbook har även de ökat i antal på senare år. Man kan spela hos exempelvis ComeOn, Betway där denna avdelning heter "bet sports way", Odds Online, Nordicbet och många andra. Om vi tittar in hos den senaste har man objekt inom fotboll, ishockey och basket för att bara nämna de mer populära, men även bandy, vilket kan vara svårt att hitta bland de sportsajter som inte är så kallade svenskinriktade. Hos Nordicbet kan man även hitta så pass udda sporter som cricket. Det roliga inom denna avdelning som brukar kallas sportsbook är att de ofta har andra objekt som film eller melodifestivalen i sitt utbud. Politik är ett annat populärt område och under valet i USA kan man lita på att oddsmakarna har fullt upp.