Oddsbörs

Oddsbörser är en relativt ny typ av tjänst som erbjuder ett annat sätt att spela på oddsspel. Det fungerar som så att du spelar mot andra spelare istället för mot spelbolaget. Det betyder ofta bättre odds och förutsättningar för dig som spelare. Det stora engelska bolaget Betfair är väl vad de flesta tänker på när man säger ordet oddsbörs. Fenomenet kallas oddsbörs eftersom man använder sig av en mellanhand, en typ av börs, för att göra upp med varandra.

Hur fungerar det?

När du spelar på en oddsbörs så köper du ett odds som någon annan spelare hos oddsbörsen gjort upp. Detta blir alltså ditt valda odds för det aktuella spelobjektet. Jämför man med att spela hos ett vanligt spelbolag är det alltid bolagets egna bookmakers som sätter oddsen.

Oddsbörsens roll

Oddsbörsen har ingen aktiv roll i själva spelprocessen. Deras roll är istället att vara en förmedlare för de spelare som använder sig av tjänsten och att samla de olika oddssättningarna. Det kostar ingenting att vara aktiv hos en oddsbörs. Däremot tar de ut en kommission på alla vinster du gör via dom. Det är så de gör vinst på sin verksamhet. Du behöver inte betala något extra om du förlorar. Däremot om du vinner ditt spel tar oddsbörsen ut en kommission som vanligtvis brukar ligga kring 3 - 5 %.

Spelalternativ

När du spelar hos en oddsbörs finns olika spelalternativ. Du kan dels "köpa" ett aktuellt odds, alltså att du accepterar den oddssättning någon annan gjort på en specifik match och köper in dig på det spelet. Du bestämmer själv hur mycket du ska satsa på spelet. Går spelet hem vinner du den summan som din insats och oddset genererar. Du kan också själv agera bookmaker och skapa dina egna odds. Detta spelalternativ kallas att boka. Då gör du dina egna bedömningar på ett specifikt spelobjekt och sätter ett odds som du tycker är rimligt. Det går egentligen att skapa vilket spel som helst kring ett spelobjekt. Sedan säljer du ditt odds på börsen. Går spelet hem vinner du motsvarande den summa som köparen satsat.

Livebetting

Förutsättningarna för att livebetta är överlag bättre när du spelar hos ett spelbolag. Där händer det ofta att de tvingas dra tillbaka spel under en lång period. Detta för att skydda spelare som annars inte hinner dra tillbaka sina spel. Detta är inte lika nödvändigt på en oddsbörs. Här blir det snarare ett sätt att säkra vinster och hålla förlusterna nere. Dessutom finns möjligheten att trada dig ur spel som du ser håller på att gå åt fel håll. Du kan då kolla på marknaden för att se om någon är beredd att ta över ditt köpta spel. Det går till och med att gå med vinst på ett tradat spel.

Oddsbörser

Som vi tidigare nämnde är Betfair den stora giganten inom den här marknaden. De har mängder av aktiva spelare varje dag och omsätter betydligt mer än konkurrenterna. Antal spel ligger på tusentals per dag. Här finns ett stort utbud av sporter och du hittar alltid tillgängliga köpare och säljare. Betfairs kommission ligger på 5 % och det finns möjlighet för storspelare att få upp till 60 % i rabatt. Andra oddsbörser som är tillgängliga för den svenska marknaden är bland annat Ladbrokes och Betdaq.