Betta på sport hos en bookmaker

En bookmaker, bookie eller turf accountant är en person eller en organisation som tar emot vadslagning inom en sport eller andra event efter att ha erbjudit ett visst odds för spelaren. Begreppet är inte särskilt vanligt förekommande i Sverige, framförallt inte numera, då man i stort sett kan ta sin vadslagning och betting till en uppsjö av olika nätcasinon och spelsajter. Detta har dock varit ett mycket populärt fenomen historiskt sett och somliga har tjänat stora summor pengar på denna sorts marknad.

Hur Bookmaking fungerar

Genom att sätta odds som med en mycket liten marginal gynnade bookmakern kunde denna person ta emot hur många vadslagningar som helst och i slutändan gå med vinst, vilket slutresultatet än kom att bli. Detta sätt att avgöra oddsen på kallas för att skapa "a balanced book" och fungerar helt enkelt på så sätt att oddsen bestäms beroende på hur många insatser som gjorts på varje möjlig utkomst. När en aningen större insats görs, kan en bookmaker också försöka att jämna ut oddsen genom att "köpa" insatser från andra bookmakers och därmed jämna ut ställningen. En bookmaker försöker alltså generellt sett inte att tjäna pengar på själva tävlingen och dess utkomst utan snarare genom att agera som en sorts "middleman" och på så sätt tjäna pengar oavsett tävlingsresultat.

Historien bakom Bookmaker

Bookmaker var ett yrke eller en hobby som växte fram i England under sent 1700-tal. Det sägs att den allra första bookmakern var en man vid namn Harry Ogden, som öppnade sin egen verksamhet under 1790-tal, även om liknande aktivitet pågick redan tidigare samma århundrade. Men efter 1845 års lagstiftning kom vadslagning att bli tillåtet endast på race-evenemang. Konkurrensen kom att öka men industrin förblev vanlig vid dessa tillfällen. Så småningom kom bookmakers att behöva anlita livvakter, då kriminella gäng ofta slog till vid dessa event för att komma åt de kontanter som cirkulerade. Övrig vadslagningsverksamhet kom åter att bli lagligt år 1961 men reglerna för bookmaking kom att bli allt mer strikta.

Bookmaking idag

Bookmakers kom att göra något av en comeback år 2001, då genom att sköta sin verksamhet genom internet, trots att många anser bookmaking som något som snarare sköts mellan fyra ögon och inte genom nätet. Idag är det vanligare att man spelar via spelsajter som automatiskt matchar din insats med andras för att skapa odds, och genom detta minimerar den andel som går till "middleman", som bookmaker annars gjorde stor vinst på. Spelsajter konkurrerar alltså idag i de allra flesta fall ut de traditionella bookmakarna genom att helt enkel erbjuda bättre odds för spelaren. Det är snarare en kamp spelsajter emellan idag, där många väljer att erbjuda gratisspel och bonusar för att försöka att attrahera spelare. Somliga bookmakers har börjat använda spelsajter för att undvika att skapa ogynnsamma spel och på så sätt minimera sina utgifter. Spelsajter som drivs av staten i många länder har tagit hänsyn till detta och har bland annat försökt att smutskasta bookmaker-organisationer i sin marknadsföring. Det har i vissa fall gått så långt som att man har försökt att kriminalisera bookmaking, men inte fått igenom sin vilja.